Ce este DOI ?

DOI (digital object identifier) este un șir de caractere utilizat pentru a identifica în mod unic un document electronic: articole științifice, reviste, monografii, capitole de monografii, publicații în culegeri ale conferințelor, teze de doctor, rapoarte științifice, seturi de date științifice, preprint-uri, legi, resurse educaționale  etc.

Suntem membri Crossref

METADATA este membru-afiliat al agenției de înregistrare Crossref, mandatată să înregistreze identificatorii DOI pentru publicațiile organizațiilor interesate din Republica Moldova (edituri, organizații de cercetare, universități etc.)

METADATA contribuie la implementarea standardului DOI în Republica Moldova, promovând conceptul de Știință Deschisă, atribuind identificatori DOI publicațiilor științfice pentru a îmbunătăți vizibilitatea, impactul, recunoașterea și citarea acestora.

Crossref este lider la nivel mondial de atribuire a identificatorilor DOI. Crossref face ca publicațiile și alte rezultate științifice să fie ușor de găsit, citat, evaluat și reutilizat.

De ce DOI este important ?

  • Crește credibilitatea revistei / instituției de cercetare / instituției de învățământ / editurii
  • Facilitează evidența citărilor
  • Reprezintă unul dintre cele mai importante și solicitate instrumente pentru revistele științifice
  • Deținerea identificatorului DOI de către revistă și articole este cerință obligatorie pentru a deveni revistă de Tipul B+ “Reviste științifice cu potențial de recunoaștere la nivel internațional” conform punctului 26 al Regulamentului cu privire la evaluarea, clasificarea și monitorizarea revistelor științifice
  • Facilitează integrarea cu bazele de date internaționale (Scopus, Web of Science, EBSCO, DOAJ etc.)
  • Este standardul utilizat de cele mai prestigioase edituri din lume
  • Sporește vizibilitatea publicațiilor pentru motoarele de căutare (ex. Google Scholar)

Ce beneficii oferă DOI de la Crossref ?

DOI sunt esențiale pentru publicații, deoarece le identifică într-un mod unic, fără ambiguităti, ceea ce înseamnă că este posibilă crearea unei rețele robuste de citări între publicații. Crossref asigură infrastructura necesară pentru încorporarea publicațiilor în rețeaua globală de citări a literaturii științifice.

Aflați de ce DOI de la Crossref oferă mai multe avantaje decât cel atribuit de Zenodo

Contactați-ne!

Suntem deschiși pentru colaborare, vă oferim consultanță și asistență.

Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta la info@metadata.md sau  (+373) 799 71 301