Metadatele reprezintă combustibilul pentru căutarea și descoperirea informațiilor științifice. Anume metadatele îi ajută pe utilizatori să găsească și să descopere informații și resurse relevante și anume metadatele sunt utilizate pentru a organiza, identifica și sprijini arhivarea și conservarea resurselor științifice. Metadatele sunt date (informații) despre alte date.

crossref metadate





De exemplu, metadatele unui articol includ detalii despre titlu și autor (metadate descriptive), volumul revistei și numărul paginilor (metadate structurale), cât și proveniența, locația și drepturile de acces la conținut (metadate administrative).

Rezultatele cercetărilor pot ajunge foarte departe, dacă sunt interconectate cu milioane de alte lucrări publicate. Membrii Crossref înregistrează conținutul în sistem, punându-l la dispoziția numeroaselor sisteme și organizații, care în ansamblu contribuie la citarea lucrării, raportarea impactului finanțării și urmărirea rezultatelor. Astfel se crează o rețea globală durabilă de informații științifice interconectate, care scoate în evidență citările, actualizările, relațiile și originea publicațiilor.

Regăsirea metadatelor

Toate metadatele colectate de Crossref facilitează vizibilitatea și descoperirea conținutul înregistrat de membrii săi. Conținutul este pus la dispoziția utilizatorilor  într-o varietate de formate (inclusiv API), astfel încât oricine să poată obține informații de la mii de membri diferiți într-un singur loc. Informațiile despre publicații sunt partajate și utilizate în motoarele de căutare, instrumentele de editare și publicare, platformele de descoperire, cataloage ale bibliotecilor etc.

Pentru regăsirea metadatelelor în Crossref, nu este obligatoriu să fiți membru, oricine o poate face.

Crossref pune la dispoziție diverse opțiuni pentru regăsirea metadatelor:

Interfețe pentru utlizatori, persoane (căutarea unui număr mic de DOI): Metadata Search și Simple Text Query.

API-uri pentru programe (căutarea înregistrărilor de metadate sau DOI în volum mare): REST APIXML APIOAI-PMH și OpenURL, cât și serviciul contra cost Metadata Plus.

Sursa: https://www.crossref.org/education/metadata/, https://www.crossref.org/education/retrieve-metadata

Ce metadate colectează Crossref?